PrintAssist - Leijdsman Grafische Partner

Kleurprofielen bij Virtual Printer

Virtual Printer maakt gebruik van kleurprofielen om een zo goed mogelijke voorspelling te geven van hoe het uiteindelijke drukwerk eruit komt te zien. Zo kunt u op het beeldscherm precies zien wat de uiteindelijke kleuren zullen zijn.

Kleurprofielen kalibreren

Om een nauwkeurige weergave te kunnen geven, moet er regelmatig gekalibreerd worden. De kleurweergave van de printer en het beeldscherm moeten voldoen aan internationaal vastgelegde normen.

Allereerst wordt het apparaat met behulp van een kalibratieprogramma (bijv. x-rite) teruggezet naar de fabrieksinstellingen. Na deze basiskalibratie wordt een apparaat-profiel gecreëerd. In dit profiel worden de afwijkingen van elk apparaat onderling gelijkgesteld. Zo is de kleur rood op een print afkomstig uit een Epson printer net iets anders dan op een print van een HP-printer.

Vervolgens moet het outputprofiel worden ingesteld. Virtual Printer drukt volgens ISO-norm 12647. Deze norm beschrijft de kleurweergave voor offset drukwerk per papiertype. De kleuren op uw camera, beeldscherm of tv zijn helderder dan de kleuren van offset CMYK-drukwerk. De kleuren van drukwerk liggen vast in het kleurprofiel “ISO Coated v2 300%”. Als u met dit profiel uw foto of folder weergeeft in bijvoorbeeld Photoshop, dan krijgt u de weergave zoals deze er op het uiteindelijke drukwerk uit komt te zien. Dit geldt ook voor uw printer: print u met dit outputprofiel, dan simuleert uw printer de drukwerkkleuren.

Omgevingslicht

Om de uiteindelijke kleuren van het drukwerk goed te kunnen beoordelen, moet ook het omgevingslicht en de omgevingskleur aan bepaalde eisen voldoen. Een tl-lamp, gloeilamp of zonlicht geven allen een andere kleur licht, waardoor de kleuren op het drukwerk, print of beeldscherm er weer iets anders uit kunnen zien. Om bovenstaande kleurprofielen juist te kunnen beoordelen, moet u de kleuren eigenlijk bekijken in het daglicht op een zonnige dag.

Terug naar de veel gestelde vragen